Loading...
 Start Page

Συμπεράσματα – Απολογισμός

Ημερίδα «Παράκτιοι Αγώνες», Πάτρα 18 Ιουλίου 2019

Τα σημεία-κλειδιά των ομιλιών

 

Πλούσια υπήρξαν τα πορίσματα από την Ημερίδα «Παράκτιοι Αγώνες», που διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, από την Οργανωτική Επιτροπή των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων - Πάτρα 2019, το Επιμελητήριο Αχαΐας και την εφημερίδα «Πελοπόννησος» την περασμένη Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019.

Ο σκοπός της ημερίδας, να συζητηθούν θέματα για την ανάπτυξη των εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Μεσόγειου, επιτεύχθηκε σε υψηλό βαθμό, μιας και  δόθηκε έμφαση στην αναγκαία προσέγγιση και την οικοδόμηση συνεργατικού κλίματος, ώστε να έλθουν εγγύτερα οι μεσογειακές χώρες, μέσα από τον διάλογο και την αναζήτηση κοινών στοιχείων από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη μεσογειακή διατροφή κ.ά.

Εν συντομία, στους χαιρετισμούς, ο απερχόμενος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019, Φώτης Σαραντόπουλος, χαιρέτησε τη συνδιοργάνωση της ημερίδας και επεσήμανε ότι οι αθλητές και οι συνοδοί τους που θα έλθουν στην πόλη, στα τέλη του Αυγούστου, θα αποτελέσουν πρεσβευτές της Πάτρας και της Ελλάδας.

Ο νέος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019, Νίκος Παπαδημάτος, αρχικά μετέφερε στους παρευρισκόμενους το προσωπικό μήνυμα του υφυπουργού Αθλητισμού,  Λευτέρη Αυγενάκη, στο οποίο τονίζεται ότι η διοργάνωση αποτελεί στοίχημα για την Κυβέρνηση και χαρακτηρίζεται η σημερινή ημερίδα σημαντική αφετηρία ανάπτυξης εμπορικών, αθλητικών, πολιτισμικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των 26 χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες.  Από την πλευρά του επεσήμανε ότι η διοργάνωση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των πατρινών και δεσμεύτηκε να δώσει όλες τις δυνάμεις του, τις γνώσεις και την εμπειρία του για να είναι επιτυχημένη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες Πάτρα 2019 φέρνουν ξανά την Ελλάδα στο προσκήνιο των διεθνών αθλητικών γεγονότων και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προετοιμασία και την επιτυχή διοργάνωση που έχει αναλάβει η Πάτρα. 

Η Florence Saint-Ygnan, εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, χαιρέτισε τον δυναμισμό της Ελλάδας στη διεθνή αθλητική σκηνή, που είναι ορατός τόσο από τα αποτελέσματα των Ελλήνων αθλητών σε πολλούς τομείς, όσο και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που ανέλαβε, ενώ υπογράμμισε την υψηλή ποιότητα της γαλλο-ελληνικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής σύνταξης της «Π», υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι η ακμή της Πάτρας συνέπεσε με την περίοδο που η πόλη είχε το εμπορικό και πολιτισμικό βλέμμα της στραμμένο στη Μεσόγειο. Εκτίμησε ότι είναι αμφίβολο εάν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εκείνη την εποχή, αλλά εξέφρασε την αισιόδοξη διαπίστωση ότι μπορούμε να μιμηθούμε το ίδιο μοντέλο για να βρούμε το ρόλο της περιοχής στη νέα πραγματικότητα.

Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζώης Μαρίνος.

Στη συνέχεια, οι διακεκριμένοι ομιλητές διαπίστωσαν εν γένει την αναγκαιότητα συνεργασίας των θεσμών, δημιουργία νέων δράσεων και λήψη πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Τζούδας, οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία έκανε τη διαπίστωση ότι οι περισσότερες χώρες της Μεσογείου έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη μεγάλη αγορά των 500 εκ. καταναλωτών της Δυτικής Ευρώπης, χωρίς να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Πρόσθεσε ότι η περιοχή περιορίζεται σε εξαγωγές προς μεσογειακές χώρες σε αλκοολούχα ποτά, συσκευασίες, επαγγελματικούς εξοπλισμούς, αναψυκτικά, αποξηραμένα φρούτα και γενικότερα τρόφιμα. Οι δε εισαγωγές περιορίζονται σε αλιεύματα, πλαστικά και καπνά. Στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις για την ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών, όπως είναι η διοργάνωση του Mediterranean Fest, η συμμετοχή σε θεσμούς που προκαλούν ζυμώσεις (Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου, Σύνδεσμος Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Μεσογείου κ.ά.), η κατασκευή εμπορικού λιμανιού στην Πάτρα.

Κατόπιν, ο Γιώργος Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΑΧΡΩ, αναφέρθηκε στις επενδύσεις της επιχείρησης που την έχουν καταστήσει από τις πλέον ανταγωνιστικότερες του κλάδου της στην ελληνική αγορά, με σημαντικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο (Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία κ.ά.).  Η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η εταιρεία τής επιτρέπει να οραματίζεται την ανάπτυξη συνεργασιών αμοιβαίας στήριξης με αφρικανικές χώρες όπως Αλγερία, Λιβύη, Μαρόκο, Αίγυπτο και άλλες.

Η συζήτηση κινήθηκε βέβαια και ως προς την εξέταση του τι συμβαίνει γύρω μας. Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θόδωρος Τσούμπελης, παρουσίασε το Φόρουμ Αδριατικής και Ιονίων Νήσων, που δημιουργήθηκε προκειμένου να προωθεί και να ενισχύει την στρατηγική για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Φόρουμ των Εμπορικών Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου, που είναι το σώμα το οποίο ασχολείται με την ανάπτυξη, τη διαδικασία διαρκούς ανάπτυξης και τη διάχυση των εμπειριών και των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον οικονομικά παραγωγικό ιστό της περιοχής της Ιονικής Αδριατικής.

Εντύπωση προκάλεσε το στοιχείο ότι στην Κροατία ελλιμενίζονται περίπου 100.000 θαλάσσια σκάφη αναψυχής ετησίως, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ελλιμενισμού στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει τα 15.000 σκάφη. Η συμμετοχή στα Φόρουμ επιτρέπει στους συμμετέχοντες να βλέπουν την οικονομική θέση των εταίρων μας και να την συγκρίνουν με την εθνική μας θέση. Παράλληλα, τους βοηθά να αναπτύξουν τους τομείς που εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και να βελτιώσουν εκείνους που εμφανίζουν αδυναμίες. 

Ο Παναγιώτης Ματθιόπουλος, Διευθυντής Εμπορικού Τμήματος των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019, αναφέρθηκε στο Mediterranean Fest, ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που θα διοργανωθεί στο Νότιο Πάρκο μεταξύ 23ης Αυγούστου και 1ης Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 εκθετών και με εκτιμώμενη επισκεψιμότητα τα 80.000 άτομα. 

Τέλος, ο Σπύρος Στασινόπουλος, Διευθυντής Πολιτισμού των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019, περιέγραψε τους βασικούς άξονες του πολιτιστικού προγράμματος που θα πλαισιώσει την αθλητική διοργάνωση. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναυλίες και παραστάσεις κάθε βράδυ κατά την περίοδο των Αγώνων. Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα έχουν κοινή ταυτότητα και περιεχόμενο. Η εκπόνηση του πολιτιστικού προγράμματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. 

 

Εξέχουσες προσωπικότητες στον τομέα της τοπικής και διεθνούς εμπορικής  ανάπτυξης συμμετείχαν σε έναν πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο για την περαιτέρω συνεργασία των μεσογειακών χωρών, με στόχο τη μελλοντική διεύρυνση των σχέσεων και των συνεργειών τους.

 

Καλέστε μας

2611 100 410

Διεύθυνση

Μαιζώνος 206, Πάτρα, 26222

Γράψτε μας

info@pelopevents.gr

© Copyright 2018 - 2020 Διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων - Pelopevents