Loading...
 Start Page

Συμπεράσματα – Απολογισμός

Δείτε το Απολογιστικό Δελτίο του Συνεδρίου εδώ.Συμπεράσματα – Απολογισμός Θεματικών Ενοτήτων: 

 
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ – ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
Στην ενότητα «Διαχείριση Απορριμμάτων» παρουσιάστηκε το όραμα της δημοτικής αρχής, από την αναπληρώτρια του δημάρχου Βασιλική Ψυχράμη προτείνοντας ως αυτονόητα μεγάλα βήματα την ποιότητα υπηρεσιών εξυπηρέτησης του δημότη χωρίς πολιτικές αγκυλώσεις και τακτικές του παρελθόντος, μέσω πολιτικών προσώπων, την αξιοποίηση παραλιακού μετώπου, την ανάδειξη του ιστορικού περιβάλλοντος, τις συνέργειες του δήμου με φορείς, την εξωστρέφεια από ειδικούς και τη ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού – ορεινού σε συνεργασία με Καλάβρυτα (για τοπία και προϊόντα) – αγροδιατροφικού, με έμφαση στη σταφίδα, και αρχαιολογικού. κ. Ψυχράμη, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με αναφορά στο μεγάλο έργο Ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Αιγίου, κάνοντας αίτημα προς την περιφέρεια, με τα χρήματα που έμειναν από τα 3,2 εκατ. ευρώ για το έργο (λόγω έκπτωσης του αναδόχου) να χρηματοδοτήσει με 2 εκατ. ευρώ την ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως.                                     
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, στη δική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να επιτύχει στον τομέα αυτόν, με βασικούς πυλώνες τον δήμο και τους πολίτες και όχι τον έναν απέναντι από τον άλλον. Απηύθυνε αίτημα προς την ΠΔΕ για μηχανήματα, ώστε στην αποκομιδή να υπάρχει η αξιοπιστία του δήμου. Για την ανακύκλωση εξέφρασε αισιοδοξία, αφού σε ένα δίμηνο, πήγε από το 0% στο 5%, ενώ παρουσίασε δράσεις σε υπηρεσίες, σχολεία, «πράσινα καταστήματα», προκειμένου να υπάρξει περιβαλλοντική παιδεία, αλλαγή νοοτροπίας και ώθηση για τουριστική ανάπτυξη, χωρίς κάδους. Επιβεβαίωσε, τέλος, δημοσίευμα της «Π» για απώλεια 1.100 κάδων από τους δρόμους».  


         

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΑΜΠΕΛΩΣΗ
Η Αγροτική Ανάπτυξη στην Αχαΐα και οι Αναμπελώσεις ήταν το θέμα της 2ης ενότητας του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιγιάλειας, με έμφαση στην παραγωγή και διάθεση της Κορινθιακής σταφίδας.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Βασιλόπουλος, στην εναρκτήρια εισήγηση, μίλησε για «εθνικό σούπερ φουντ» και τάχθηκε υπέρ της αναμπέλωσης, με ενίσχυση του τοπικού ιστορικού προϊόντος, ασκώντας πιέσεις στο υπουργείο, το οποίο δείχνει – όπως εκτιμά – να είναι αρχικά θετικό.
Ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «παράδειγμα ευεργετικής παρουσίας στην τοπική κοινωνία», αυτή της Ένωσης, αναδεικνύοντας τη διατροφική αξία της σταφίδας και τα ερευνητικά προγράμματα επ' αυτού. Μίλησε όμως για γήρανση των αμπελώνων και μείωση του παραγόμενου προϊόντος, την ώρα που απαιτείται αναμπέλωση για να ανταποκριθεί η περιοχή στις περισσότερες ποσότητες που ζητούνται από το εξωτερικό. Καυτηρίασε δε, την υψηλή φορολόγηση και την ανυπαρξία μέτρων για την κλιματική αλλαγή, που δύναται να επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια.  
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η τουριστική ανάπτυξη κατέλαβε ως θεματική  ενότητα του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιγιάλειας, το μεγαλύτερο μέρος του, αφού οι εισηγήσεις ομιλητών και οι παρεμβάσεις διήρκησαν 3,5 ώρες, με χρήσιμα συμπεράσματα για την επίτευξη του στόχου.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης τάχθηκε υπέρ των πράξεων και της αποτελεσματικότητας και όχι των πολλών θεωριών, με αυτόνομο στρατηγικό σχεδιασμό, προβολή τοπίων φυσικού κάλλους κι ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν ανά κοινότητα. Στους στόχους του δήμου ανέφερε τις νέες αγορές, τη λειτουργικότητα των υποδομών, τις επενδύσεις σε ποιοτικά καταλύματα, πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες, την κρουαζιέρα, την ανάπτυξη του λιμανιού, τις Μαρίνες, τους χειμερινούς προορισμούς, την αναβάθμιση των Μουσείων, τη συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, την επιμόρφωση του τοπικού πληθυσμού, τον συνεδριακό τουρισμό όλες τις εποχές και τον ιατρικό τουρισμό λόγω κλίματος. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη σιδηροδρομική σύνδεση με τα αεροδρόμια Αράξου και Ελ. Βενιζέλος και εξήγγειλε πως στα τέλη Δεκεμβρίου θα είναι ολοκληρωμένο το portal, ενημερωμένο και με κατατοπιστικό περιεχόμενο για τους επισκέπτες. Στα επόμενα βήματα, ανέφερε: το digital marketing για να υπάρχει η Αιγιάλεια ψηλά στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου και το πλάνο 5ετίας μαζί με την Περιφέρεια. 
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος  παρουσίασε το τρίπτυχο νέο - παλιό λιμάνι - τουριστικά καταφύγια (ΝΟΑ - ΙΝΟΑ), εξήγγειλε τη χρήση των αποθηκών του παλιού για εκθεσιακούς χώρους προβολής τοπικών προϊόντων (Leader αλιείας) και έθεσε σε προτεραιότητα την κατασκευή επιβατικού σταθμού και λειτουργικών κτιρίων στο νέο λιμάνι, όπως και την ένταξη σε πρόγραμμα ενός master plan για την αξιοποίηση της λιμενικής ζώνης και έναν ανάδοχο που θα «τρέξει» τις διαδικασίες. Αναφέρθηκε στην αναγκαία αλλαγή χρήσης γης και δόμησης που έγινε για να επιτραπεί η επιχειρηματική δράση, αλλά και στην παραχώρηση τελικά χερσαίου τμήματος (παλιό καρνάγιο) στον ΝΟΑ για να προχωρήσει τη Μαρίνα. Αποκάλυψε ότι θα κληθούν τουριστικοί πράκτορες για ένα ανοιχτό λιμάνι και με αποκατάσταση της προβλήτας του Φάρου, που κοντεύει. Σε ότι αφορά τα Καταφύγια Κρυονερίου-Διακοπτού θα περάσουν στο ΔΛΤ και θα επιχειρηθεί να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης.
Εν συνεχεία, ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, αναφέρθηκε στη σημασία της θαλάσσιας επανασύνδεσης Αιγιάλειας - Φωκίδας, καλώντας στην προσπάθεια των δύο περιοχών, τους Δελφούς, τα Καλάβρυτα, την Ιτέα και τα Τροιζόνια, αφού τους αφορά πολυεπίπεδα, ενώ το μικρό νησί του Κορινθιακού μπορεί να βοηθήσει οικονομικά τους πλοιοκτήτες. Τόνισε πως, όταν η γραμμή το 1998 εξυπηρετούσε 90.000 οχήματα και 35.000 επιβάτες και το 2010 αυτά έπεσαν κατά 60%, αυτό έγινε γιατί «δεν στηρίχθηκε από μας τους ίδιους». Ο κ. Καπετζώνης προέταξε για τη λειτουργία της γραμμής , την υποχρέωση για νόμιμες δαπάνες από τους δήμους, με πίστη ότι σε 6-8 μήνες το πορθμείο θα 'ναι βιώσιμο και με τη βοήθεια του κόσμου.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας Μαίρη Χρονοπούλου τόνισε πως η περιοχή αξίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με απελευθέρωση  των παραγωγικών δυνάμεων, άνθηση καινοτόμας επιχειρηματικότητας και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε βιώσιμο περιβάλλον.
Ο περιβαλλοντολόγος Θόδωρος Πανουτσόπουλος μίλησε για την τουριστική και περιβαλλοντική αξία του υδροβιότοπου της Αλυκής Αιγίου, ως τελευταίου μεταναστευτικού σταθμού, με 250 σπάνια είδη πουλιών και φυτών, κοντά στην Ολυμπία οδό, πρόσφορο για οικοτουρισμό και εκπαιδευτικό τουρισμό, όπως και φωτογράφηση άγριας φύσης που ως είδος τουριστικό αναπτύσσεται ανοδικά σε ΗΠΑ, Ολλανδία κ.ά. Χαρακτήρισε την παραλία «βιτρίνα του δήμου για προβολή», ζήτησε μόνιμη σήμανση, διαμόρφωση υπερυψωμένων θέσεων θέας με κιάλια και τηλεσκοπικά μέσα, πεζοδρόμηση σε όλη την έκταση της λιμνοθάλασσας (για προστασία) καθώς και λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης για Κορινθιακό και Αλυκή στο παλιό κατάστημα «Φάρος».  
Ο τοπογράφος μηχανικός και πρώην αντιδήμαρχος Λεωνίδας Μαρουδής, σε μία εντυπωσιακή παρουσίαση για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, τόνισε εξαρχής ότι αυτή μπορεί να παίξει τον ρόλο του μοχλού ανάπτυξης, όπως παλιά η σταφίδα και η Χαρτοποιία. Τόνισε πως μετά τον αυτοκινητόδρομο και τη γραμμή του τρένου οι επενδυτές είναι πιο θετικοί, με εξαίρεση τις παλιές αποθήκες προς Αλυκή που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, συνάμα όμως και βαρύ χαρτί της ζώνης. Εστίασε το πρόβλημα στους πολλούς ιδιοκτήτες στοιχείων της παραλιακής γραμμής, κάτι που κάνει τους επενδυτές δύσπιστους για το αν θα ομονοήσουν. Πρότεινε αισθητικές παρεμβάσεις στα πρώην κτίρια του λιμεναρχείου και της ηλεκτρικής, μικρή κρουαζιέρα, υδατοδρόμιο, τουριστικό βαγονέτο στις παλιές γραμμές, καλλιτεχνικό και κινηματογραφικό τουρισμό, ανάδειξη της Τρυπητής, εκπαιδευτικό τουρισμό στον σταθμό του ΟΣΕ κ.ά.         
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλή Ζήτησε βοήθεια από τους τοπικούς φορείς (Δήμο-Περιφέρεια), αφού το καλοκαίρι που προηγήθηκε υπήρχαν σχόλια στο διαδίκτυο για τα σκουπίδια που για 1 χρόνο θα παραμείνουν σε όλες τις διεθνείς  τουριστικές πλατφόρμες. Χαρακτήρισε την Αιγιάλεια ιδιαίτερο και ευλογημένο κομμάτι, με περιθώρια βελτίωσης ως υπανάπτυκτη τουριστικά, αλλά γεμάτη μονοπάτια, μοναστήρια, οινολογικές προτάσεις κ.ά. και το κυριότερο υπογράμμισε ότι μπορεί ν' αφήσει αναμνήσεις, για να την επισκεφθεί και πάλι ο τουρίστας. 
Η γραμματέας του Εμπορικού και Τουριστικού Συλλόγου ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία  Χαβελέ ζήτησε επισκέπτες στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, υποδομές στις παραλίες, υπαίθριο θέατρο στη Συλίβαινα, αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου Ακράτας, προστασία στα δάση Ζαρούχλας-Περιθωρίου, οδική σύνδεση με Χιονοδρομικό και Φενεό κ.α.
Συναφής με την καθαριότητα της περιοχής, αν και με γεωγραφική έμφαση στην παραλία της Αλυκής Αιγίου, ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Νικόλαος» Νίκου Παπαδόπουλου ο οποίος ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι κάποια πράγματα αργούν να γίνουν, όταν ο φορέας του, μέσα από στοχευμένες συνέργειες με εθελοντές και άλλους φορείς, έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια σημαντικές αισθητικές παρεμβάσεις στην παραλία, καθώς και περιβαλλοντική βελτίωση. Για τη «Γαλάζια Σημαία», που φέτος αποκαθηλώθηκε λόγω υπαιτιότητας του δήμου, ζήτησε από τη νέα δημοτική αρχή έγκαιρη προετοιμασία σε υποχρεωτικές υποδομές και καθαριότητα, ώστε να μη χαθεί ξανά το διεθνές σύμβολο της δημοφιλούς ακτής. Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησής των παλιών αποθηκών της ΠΕΣ (που ανήκουν στην Περιφέρεια) για τουριστικούς σκοπούς και άρα υπό άλλη χρήση, ώστε τα πάψει το σημείο να είναι από τα άσχημα της κάτω πόλης. Σημαντική ήταν η αναφορά του στη διάνοιξη δρόμου διαφυγής από την πολυσύχναστη παραλία της Αλυκής, έργο που πρέπει να προηγηθεί, πριν από κάθε άλλη πρόταση, όπως αυτή για πεζοδρόμηση περιμετρικά του Υδροβιότοπου, για λόγους προστασίας του.
Ο πρόεδρος της «Ίριδας» Δημήτρης Παπαγεωργίου επέμεινε πρώτα και κύρια στη μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, έπειτα στη σωστή επεξεργασία και διαχείριση, κατόπιν στην ανακύκλωση και τέλος στην κομποστοποίηση. Δεν παρέλειψε να θίξει και το ζήτημα των γεωργικών υπολειμμάτων, το ίδιο και των λιπαντικών, ζητώντας ελέγχους σε ελαιοτριβεία, ιχθυοπωλεία κ.α., το ίδιο και σε οικοδομές, με πραγματικές μελέτες ως προς τα υλικά που πρέπει να πετάξουν, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες να τηρούν τα νόμιμα (από Πολεοδομία μέχρι και Περιφέρεια). 
Ο γραμματέας της «Αλκυών» Δήμος Αγγελόπουλος αναρωτήθηκε τι εργοστάσιο θα γίνει τελικά για τα σύμμικτα σκουπίδια, τι θα γίνει με τα λύματα, θίγοντας κυρίως το ζήτημα της μόλυνσης του Βουραϊκού ποταμού (ορεινό Διακοπτό) από τυροκομεία των Καλαβρύτων, όπως και τη λειτουργία των ελαιοτριβείων που ρίχνουν βαριά μέταλλα στον Δυτικό Κορινθιακό.   
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Η πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά απασχόλησε το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιάλειας, που διεξήχθη το Σάββατο στο «Πολύκεντρο» Αιγίου, με τους συμμετέχοντες στο πάνελ (από πλευράς δήμου) Μαρία Τσουκαλά και Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο να κάνουν πολιτικές προσεγγίσεις στο κεντρικό άξονα του συνεδρίου (σελ. 15) και  δύο ακόμα σύντομες αναφορές στη θεματική ενότητα της διοργάνωσης.
Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανίτα Κουμούση, ξάφνιασε με τη διαπίστωση ότι «η Αιγιάλεια δεν ξέρει η ίδια, ως κοινωνία, τι έχει κάνει στην περιοχή το υπουργείο Πολιτισμού», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν οι φορείς γνώριζαν το έργο δεν θα ζητούσαν πολλά από αυτά που ήδη έχουν γίνει. Κάλεσε δε τους πολίτες να σταθούν δίπλα στο έργο που επιτελεί η Εφορεία ενώ αναφερόμενη στην επισκεψιμότητα του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας, αποκάλυψε πως πιο πολλοί μαθητές από Κορινθία κι άλλες περιοχές το έχουν επισκεφθεί, παρά από σχολεία της Αιγιάλειας. Για την ανακαίνιση του Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής και τον επιπρόσθετο εκθεσιακό χώρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου είπε ότι τα χρηματοδοτημένα έργα σύντομα θα ξεκινήσουν, ενώ ζήτησε τη δημιουργία έντυπου αλλά και ψηφιακού τουριστικού οδηγού, χωρίς παραφιλολογίες και εσφαλμένα στοιχεία για τον τοπικό πολιτισμό, την αρχαιολογία και την ιστορία. 
Η πρόεδρος της Ιστορικής - Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας Βάνα Μπεντεβή ζήτησε να δοθεί στο Αίγιο το προσωνύμιο και να γίνει σημαία ως «Πόλη των Συνελεύσεων», αφού εκεί έγινε η 1η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία (Β' Αχαϊκή Συμπολιτεία) όπως και η ουσιαστική έναρξη της Επανάστασης του 1821, μετά προεπαναστατικά γεγονότα της Βοστίτσας. Ακόμα, πρότεινε την έκδοση τουριστικού εντύπου με όλα τα αξιόλογα στοιχεία του πολιτισμού, για τουριστικούς περιπάτους υψηλών προδιαγραφών, τον βιομηχανικό και ιατρικό τουρισμό, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα θρησκευτικά μνημεία. Κάλεσε Δήμο και Εκκλησία να συνεργαστούν για την ανάδειξη του θρησκευτικού-ιστορικού κέντρου, με έμφαση στη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» και το κτίριο του '21, που σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο. Τέλος, επανάφερε την πρότασή της για μετατροπή τμήματος της οδού Ερμού (Αίγιο) σε Κλειστή Αγορά όπου θα μπορούν να επισκέπτονται οι τουρίστες για να αγοράσουν τοπικά προϊόντα και σουβενίρ.                
 
Συνδιοργάνωση:     
      
             

Αρχεία Συνεδρίου

Καλέστε μας

2611 100 410

Διεύθυνση

Μαιζώνος 206, Πάτρα, 26222

Γράψτε μας

info@pelopevents.gr

© Copyright 2018 - 2020 Διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων - Pelopevents